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NAVIGATION AND VESSEL INSPECTION CIRCULAR NO. 8-94
Subj: ISSUES REGARDING FEDERAL PILOTAGE

1. PURPQOSE. This Circular provides Coast Guard Captains of the Port (COTPs) and members of industry with answers to
various questions regarding Federal pilotage requirements.

2. DIRECTIVES AFFECTED. Interpretations of Various Issues Regarding Pilots and the Pilotage Regulations, NVIC 3-
91, 1s hereby canceled.

3. DISCUSSION. Regulations concerning pilots have been under revision since about 1980. There have been numerous
changes to the regulations, and consequently, there are areas where interpretations and guidance are necessary. The pilot
licensing regulations are located at 46 CFR §10.701 through §10.713. The pilot manning regulations are located at 46
CFR §15.812. Enclosure (1) is meant to answer some of the common questions asked about topics related to Federal
pilotage requirements.

i; ¢ CARD
Rear Admiral, U.8., Coast Cuard

Chief, Office of Marine Safety, Security
and Enviromental Protection

Issues Regarding Federal Pilotage Requirements
General guestions

Question - What vessels require pilots?

Answer - Attachment (1) is a summary of U.S. pilotage requirements which apply everywhere in the U.S., except the
Great Lakes and Saint Lawrence Seaway. Attachment (2) is a summary of U.S. pilotage requirements for U.S. vessels on
the Great Lakes and Saint Lawrence Seaway. Attachment (3} is a summary of U.S, pilotage requirements for foreign
merchant vessels on the Great Lakes and Saint Lawrence Seaway.

Question - Who may serve as a Federal pilot?

Answer - There are two types of individuals who may serve as a pilot. One is an individual holding a Federal first class
pilot's license with endorsement for the route, in accordance with 46 CFR §15.812(b)(1). |

hitp://www.uscg.mil/hg/g-m/nvic/8_94/n8-94 htm 11/3/2007



NVIC 8-94 Page 3 of 11

Question - To qualify as an "acting as” tank barge pilot, must the tug have a barge in tow during the required twelve round
trips?

Answer - No. Coast Guard policy requires that only 2/3 of the required round trips be made with the barge in tow. An
OCMI may, however, further reduce or eliminate the number of round trips required with the barge in tow if he/she
determines that it is appropriate for any routes or segments within the zone.

Question - Will an individual seeking a Federal first class pilot's license or endorsement, who obtains his or her qualifying
experience exclusively on tug and barge combinations, be limited to piloting only tug and barge combinations?

Answer - In general, applicants who obtain their qualifying experience on tug and barge combinations of over 1,600 gross
tons should be issued an unrestricted first class pilot's license or endorsement of "any gross tons" without a "tug and barge
combinations” limitation. However, there are routes where, due to the nature of the waters, an OCMI could reasonably
conclude that it is appropriate to require an applicant, irrespective of other licenses held, to obtain experience on self-
propelled vessels greater than 1,600 gross tons on those particular waters in order to qualify for an unrestricted first class
pilot license or endorsement for that route. Accordingly, when appropriate, and in the OCMTI's sole discretion, the OCMI
may place a limitation on such a license or endorsement.

Those cases where the restrictive endorsement is warranted are expected to be relatively few in number, and limited
primarily to those individuals who have little or no self-propelled deep draft vessel experience and who have performed
their round trips primarily on tug and barge combinations.

OCMIs will identify and notify the Regional Exam Centers (RECS) of all waters in their zones that are of a nature such
that the "tug and barge combination" restriction may be warranted.

Docking Pilots/Masters and Mooring Masters

Question - What is the official status of docking pilots and docking masters, and are they required to be licensed?

docking masters direct the docking and undocking of vessels. In most cases, these individuals are employees of tug boat
companies.

Coast Guard licensing regulations (46 CFR Part 10) do not address docking pilots or docking masters and, to our
knowledge, the states also do not issue these licenses. Therefore, "docking pilot" and "docking master" are unofficial
employer trade designations, rather than types of licenses.

Inspected, coastwise seagoing vessels, not sailing on register, when underway and not on the high seas, must be under the
direction and control of a Federal pilot (46 U.S.C. §8502) (46 CFR §15.812). With respect to these vessels, the law and
regulations are clear. If a vessel meets the above description, it must be operated under the direction and control of a
federally licensed pilot at all times when it is underway in U.S. navigable waters. Any individual directing the navigation
of such a vessel (a docking pilot/master, or an individual called by any other name) must have the appropriate first class
pilot's license issued by the Coast Guard for the particular route in question. Vessels sailing on a registry endorsement are
subject to state pilotage requirements. Under 46 U.S.C. §8503, the Coast Guard may require a Federal pilot in those
instances where the states do not require a pilot. This is generally accomplished through the regulatory process. In
emergency situations, however, it may be accomplished through a Captain of the Port Order.

Question - What are the requirements for mooring masters.

Answer - The regulations concerning mooring masters are found at 33 CFR §150.211. These regulations have no bearing
on pilotage requirements. Under 46 U.S.C. §8502, if a U.S. coastwise seagoing vessel is within U.S. pilotage waters, a
mooring master or anyone else directing the movements of the vessel must have the appropriate pilotage credentials for
that vessel.

Licensing questions
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Answer - With regard to tank barges, at least 2/3 of the round trips must be made with a barge in tow (unless reduced by
the OCMI), and the remaining 1/3 round trips may be made on any vessel of reasonable size. An outboard motorboat is
not a vessel of reasonable size, but a towboat is reasonable. Regarding self-propelled vessels, agam any vessel of
reasonable size is acceptable, however, an outboard motorboat is not reasonable.

Federal vs. State Pilotage

Question - When is a vessel subject to pilotage requirements? How is it determined whether state or Federal pilotage law
applies in any given case?

Answer - The states regulate pilotage on foreign trade vessels (foreign vessels and U.S. vessels operating on register) in
the bays, rivers, harbors and ports of the United States (46 U.S.C. §8501). The responsibility for establishing pilotage
requirements rests with the states in these cases and it is to the law of the state in whose waters a particular vessel is found
that one must look to determine those requirements. Any U.S. documented vessel with only a registry endorsement on its-
certificate of documentation (COD) would be subject to state pilotage laws. All foreign vessels are subject to state
pilotage laws.

Coastwise seagoing vessels are subject to Federal pilotage requirements and are to be under the direction and control of a
Federal pilot if the vessel is not sailing on register, is underway, not on the high seas, propelled by machinery, and subject
to inspection under either part B of subtitle II of title 46, United States Code or subject to inspection under chapter 37 of
title 46 (46 U.S.C. §8502). A U.S. documented vessel meeting these requirements, with only a coastwise endorsement on
its COD is subject to Federal pilotage.

There are two exceptions to the guidelines listed above. The first exception occurs on the Great Lakes, where all vessels
are subject to Federal pilotage laws pursuant to 46 U.S.C. §9306. The second exception occurs where a state fails to
provide for pilotage under 46 U.S.C. §8501. In this case the Federal government may intervene in accordance with 46
U.S.C. §8503 and require a Federal pilot on vessels engaged in foreign trade and operating on the navigable waters of the
United States. In those cases, the assertion of Federal pilotage requirements will expressly appear by regulation in the
Code of Federal Regulations.

Dual or Multi-Documented Vessels

Question - When is a dual- or multi-documented U.S. vessel deemed to be sailing on its registry endorsement and when is
it deemed to be sailing on its coastwise endorsement?

Answer - Pursuant to 46 U.S.C. §12103 a vessel eligible for documentation may have its certificate of documentation
(COD) endorsed with one or multiple endorsements. Where a vessel possesses more than one endorsement on its COD,
the actual use of the vessel determines the endorsement under which the vessel must sail. See 46 CFR §67.17-1(c).
Vessels carrying two or more such endorsements are generally referred to as dual- or multi-documented vessels. For each
voyage leg upon which such a vessel is engaged, it may sail under only one of its endorsements. It cannot claim to be
sailing under more than one endorsement at any given time. Where a vessel is sailing under its coastwise endorsement, it
is subject to Federal pilotage requirements. Where the vessel sails under its registry endorsement, it is subject to state
pilotage laws.

For pilotage purposes, the use to which a vessel is being put is determined by examining the voyage leg upon which it is
engaged at any given time. A voyage leg is considered to be any trip between two ports or any transit within a port. For

any given voyage leg, a dual- or multi-documented U.S. vessel is deemed to be operating on its registry endorsement so
long as it is:

(a) carrying aniy domestic cargo for delivery to a foreign port;

{b) carrying any foreign cargo for delivery to a U.S. port or place embraced within the coastwise laws;

(c) carrying any foreign cargo for delivery to a foreign port (even though there may be intermediate stops in U.S. ports);
or
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than 1600 gross tons to satisfy their pilotage requirement by the master or mate who has, among other things, made four
round trips over the route to be traversed.
' Public Vessels

e

Question - What are the Federal pilotage requirements for public vessels™.

Answer - Public vessels are exempted from Federal pilotage requirements, except for some Department of Transportation
(DOT) vessels (see 46 U.S.C. §2109). The pilotage requirements for DOT vessels are as follows:

(a) Coast Guard and St. Lawrence Seaway Development Corporation vessels are exempted from pilotage requirements;
but

(b) all other DOT vessels (such as Ready Reserve Fleet and other Maritime Administration vessels) are not exempted
from pilotage requirements.

For assistance in determining the status of a vessel, it is recommended that the local Coast Guard Captam of the Port be
contacted.
"Laid up" Vessels

Question - Do "laid up" vessels require pilots when they are towed?

Answer - Laid up vessels do not normally require a Federal pilot because they are not normally subject to Federal
inspection. 46 U.S.C. §8502(a)(4) (A) and (B) state that Federal pilotage requirements only apply to vessels "subject to
inspection under part B of this subtitle; or subject to inspection under chapter 37 of this title." 46 U.S.C. §3302(e) states,
"A vessel laid up, dismantled, or out of commission is exempt from inspection." Accordingly, a laid up vessel is not
required to carry a Federal pilot, because the vessel is exempt from inspection.

If the vessel is not officially laid up, and consequently is still subject to inspection, it still has its regular Federal pilotage
requirements. For instance, when a laid up vessel fails to surrender an unexpired Certificate of Inspection (COI), the Coast
Guard will Jook to the COI and the Certificate of Documentation (COD) to determine pilotage requirements. Where the
COI permits the vessel to proceed beyond the boundary line (i.e., a coastwise or ocean route endorsement), and the COD
contains a coastwise endorsement, a Federal pilotage requirement exists.

It should be stressed that the Captain of the Port has broad general authority under the Port and Waterways Safety Act (33

U.S.C. §1223) to regulate the safe movement of vessels, including the authority to require a pilot aboard a laid up vessel
that is being moved. Notwithstanding the foregoing, State pilotage requirements apply where Federal pilotage is not
required under 46 U.S.C. §8502. Reference should be made to the cognizant State pilotage commission respecting State
pilotage requirements.

Question - Are "laid up" cargo vessels considered tank barges for pilotage purposes when they're towed if they have
bunkers on board?

Answer - No. Vessels are not classified differently just because they are laid up.

According to MVI-1 Policy Letter No. 05-92 dated March 26, 1992, the existence of bunkers which were present when
the vessel was initially laid up does not change the classification of that vessel to a tank barge, or anything else. However,
if fuel or other cargo is loaded on board a laid up vessel prior to that vessel being towed to some location, then that vessel
has changed its operation and is acting as a tank or a freight barge. In this case, the vessel would have to meet all the
inspection and documentation standards associated with its new status. It would also have to meet all the pilotage
requirements associated with its new status.

Dredges
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