Curtis Brian

From: Stewart.A.Walker@uscg.mil on behalf of Walker, Stewart [Stewart.A.Walker@uscg.mil]
Sent: Thursday, August 30, 2007 10:08 AM

To: Curtis Brian

Cc: Kranking, David CAPT; Cratty, James

Subject: RE: Add'l info

Brian, The following will re-cap our previous conversations to, hopefully,
put the answers to all your questions into one document.

A person serving as the chief engineer on a vessel must hold an appropriate
license as chief engineer or a license authorizing service as chief
engineer. See 46 CFR 15.820. The actual chief engineer on the vessel held
a license as 2nd Assistant Engineer unlimited with no other endorsements.

No regulations in 46 CFR Subchapter B authorize a 2nd Assistant Engineer
unlimited to serve as a chief engineer.

A 2nd Assistant Engineer unlimited will usually meet the sea service and
other requirements to qualify as a Designated Duty Engineer (DDE) or as
Chief Engineer (limited-near coastal). Either of those two licenses would
meet the regulatory requirements for a chief engineer on the vessel in
question. However, without the endorsement for one of those two licenses,
a 2nd Assistant Engineer unlimited cannot serve as the chief engineer.

Our policy manual, The Merchant Marine Safety Manual, Volume III, Chapter
12, authorizes a 2nd Assistant Engineer unlimited to be issued an
endorsement for Chief engineer (limited-oceans); chief engineer
uninspected, fishing vessel; and DDE based on passing the exam for 2nd
Assistant Engineer unlimited. The applicant would also have to meet any
other requirements, such as sea service or training that may apply to the
additional license.

The operating company's assertion that 46 CFR figure 10.505 shows an
equivalency between 2nd Assistant Engineer unlimited and chief engineer
(limited-near coastal) is without basis. The chapeau statement for that
figure indicates that it illustrates the engineering license structure
including cross over points. Nowhere does it indicate equivalency. The
figure is intended to show the normal progression of a mariner as he or she
acquires experience and seeks additional qualification.

The fact that an assistant engineer on the vessel held a chief's license
authorizing him to serve as chief engineer is meaningless. He was not the
chief; therefore, that fact is irrelevant. He was not the one charged with
the ultimate decision-making authority and responsibility for the safe
operation of the vessel's propulsion and auxiliary systems.

In view of the statements in 46 CFR 15.820 (a) (3) for a vessel of less than
300 GRT on an inland route, I do not know why the vessel was required to
have a licensed chief. Perhaps, 15.820(b) also applied. You should check
the certificate of inspection (Col) to determine applicability. For
further information, contact the OCMI who issued the Col.



Curtis Brian

From: Stewart. A.Walker@uscg.mil on behalf of Walker, Stewart [Stewart.A.Walker@uscg.mil]
Sent: Thursday, August 30, 2007 10:19 AM

To: Curtis Brian

Subject: RE: CE License qualifications

Brian, I think I've answered your questions in my reply to your previous
e-mail. I responded to it, before I knew that you had sent this message.
Sighting the CoI clarified the application of 46 CFR 15.820. 820(a) (3)
applies. You need to check with the OCMI to determine why a chief was
required. Based on the difference between the GT and the GRT as noted on
the CoI, I strongly suspect that additional requirements were laid on the
vessel because it was constructed using every possible trick to reduce the
GRT below certain regulatory thresholds. Cheers, Stu

Stewart A. Walker

Credentialing Program Policy Div. (CG-3PCV-4)
C. G. Headquarters; Room 5603

Phone: 202-372-1206

Enjoy life! There's plenty of time to be dead.

———wQrlginal Message-——-—-—

From: brian.curtis@ntsb.gov [mailto:brian.curtis@ntsb.gov]
Sent: Thursday, August 30, 2007 8:40 AM

To: Walker, Stewart

Subject: CE License qualifications

Stewart,

I appreciate you're taking a look at this for me. I've been examining this
Chief's license for an investigation I'm working on, and I'm not so sure he
has the proper endorsements to be signed on as Chief Engineer. I asked the
company for the reason they feel he is qualified to sail on the vessel as
Chief, and they sent me back a copy of the figure included in 46 CFR
10.505. They feel by virtue of that table, he has equivalency, and is
therefore qualified with the attached license without further endorsments.

My question is—- Given the attached license and COI for the vessel, would
the individual be qualified to sail as Chief Engineer on this vessel, and
if not, what is lacking in his license credentials to do so?

Thanks alot,
Brian

«<r CE License.pdf>> <<COI- Cert of Inspection.pdf>>

Brian Curtis

Marine Accident Investigator
National Transportation Safety Board
490 L'enFant Plaza, SW

Washington, DC 20594

Ph: 202-314-6456





